The board discussed reports on school and student performance presented by Director of Research, Evaluation and Assessment Naomi Calvo. Highlighted information included results on Smarter Balanced Assessments (SBA), PISA results, and trends in STAR reading and math scores over the most recent three years. The report examined if schools prepare students to meet standards and support continued growth regardless of where the school is in relation to the standards. The presentations also examined the achievement gap in student performance. The school and student performance data helps district staff to see the big picture and incorporate that information into the Instructional Initiatives and district systems.

Athletics and Activities Director Jeff Lowell presented a review and update of the Athletic and Activities Department. Some of the information presented included background information on the review, program information, transportation, areas of focus, vision, values & purpose.

A school report on Tyee was presented by Principal Susan Thomas and other members of the school team. The presentation included student achievement, profession development for staff including instructional rounds and professional learning communities, and opportunities for growth which includes a focus on the Positive and Productive Life Instructional Initiative.

K-12 Social Studies Curriculum Developer Patty Shelton presented an overview and update of the district’s social studies curriculum development work this year. The presentation included a review of new and continuing goals, and new social studies standards.

Deputy Superintendent Eva Collins provided a brief update on work related to changing the high school start time. An implementation team with representation from each of the high schools and choice schools, as well as district level staff has been formed and is working on next steps. It is anticipated that a plan will be presented to the board in January for approval.

Board Meeting Agenda

Due to the fluidity of meeting topics, the start times listed for each item are approximate and could start and/or end before/after the start time.

4:00 ROLL CALL and PLEDGE OF ALLEGIANCE (2 minutes)

4:02 APPROVAL OF AGENDA (1 minute)

4:03 CONSENT AGENDA (2 minutes)

  • Adoption of the Minutes of October 6, 2015 Regular Meeting of the Board of Directors
  • Inclusion of emailed comments from the Public Comment link on the District website in the current meeting minutes.

4:20 PUBLIC COMMENT
If you would like to address the Board on an issue, please limit your remarks to not more than 3 minutes, appoint a spokesperson if the concern is a group concern, and if desired, provide written documentation to the Board Secretary in order to be included as part of the official Board minutes. While the Board will listen to all public comments carefully, the Board will generally not respond to comments spontaneously or without further deliberation. The Board may direct the Superintendent to respond to the issues expressed at a later date. At Board meetings, complaints about specific personnel will not be heard in open session.

4:20 School Performance – Naomi Calvo (25 minutes)

4:45 Student Performance – Naomi Calvo (25 minutes)

5:10Athletic Report – Jeff Lowell (25 minutes)

5:35 BREAK (5 minutes)

5:40 Tyee Middle School School Review – Susan Thomas, Principal (25 minutes)

6:05 Social Studies – Patty Shelton (25 minutes)

6:30 OLD BUSINESS / NEW BUSINESS (20 minutes)

  • Board Materials Distribution Proposal – Steve McConnell
  • Elementary #18 – Tim Mills

6:50 BOARD COMMENTS (10 minutes)

7:00 AGENDA PLANNING (5 minutes)

7:05 PLUS/DELTA (5 minutes)

7:10 ADJOURNMENT